20170228 123850dsc00289

W dniu 25 lutego 2019 roku, zgodnie z Wojewódzkim Planem Kwalifikacji Wojskowej w 2019 roku, w powiecie bartoszyckim rozpoczęła się kwalifikacja wojskowa, podczas której przed komisją lekarską stawi się ponad 370 osób.

ROZEZNANIE RYNKU
dla usługi o łącznej wartości nie przekraczającej 50 tys. zł netto

zaplanowanej w ramach projektu nr RPWM.10.03.00-28-0038/17-00

W celu rozeznania i porównania cen rynkowych, Starostwo Powiatowe w Bartoszycach- partner projektu „Z pomysłem po dotację IV”

zwraca się z prośbą o przedstawienie kwoty brutto za usługę dotyczącą przeprowadzenia doradztwa zawodowego związanego z badaniem predyspozycji do samodzielnego założenia i prowadzenia działalności gospodarczej przez kandydatów projektu.

TUTAJ SZCZEGÓŁY

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bartoszycach przypomina zasady profilaktyki grypy.

To szczególnie ważne w związku z trwaniem sezonu grypowego oraz ze stwierdzeniem w Olsztynie 5 przypadków zachorowań nagrypę AH1N1. Jest to wirus tzw. świńskiej grypy.
Z danych epidemiologicznych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie wynika, że w województwie warmińsko-mazurskim w miesiącu styczniu 2019 roku na grypę i choroby grypopodobne zachorowało ogółem aż 10 377 osób, w tym 4011 to dzieci w wieku 0-14 lat, dodatkowo 34 osoby wymagały hospitalizacji.

Szczyt zachorowań na grypę przypada między styczniem, a marcem.
Żeby uchronić się przed zachorowaniem na grypę konieczne jest zachowanie sześciupodstawowych zasad higieny.
• po pierwsze- często myj ręce,
• po drugie- kichając bądź kaszląc zasłaniaj usta chusteczką,
• po trzecie- jeśli nie masz chusteczki kichaj w zgięcie łokcia,
• po czwarte- unikaj bliskiego kontaktu z ludźmi i miejsc zatłoczonych,
• po piąte nie- dotykaj rękami oczu, nosa i ust,
• po szóste-jeśli jesteś chory pozostań w domu.


Pamiętajmy również aby nie dopuścić do obniżenia odporności, gdyż w tym stanie jesteśmy bardziej podatni na zachorowanie i dalszy rozwój choroby. Istotną rolęodgrywa tu dieta o zwiększonej zawartości składników korzystnie wpływających na pracę układu odpornościowego. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składnikami wspomagającymi działanie układu odpornościowego są witamina C, witamina A, witamina E, witamina D, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także żelazo, cynk i selen.


Podstawowymi zaleceniami diety wpływającymi pozytywnie na układ odpornościowy człowiekawedług dr inż. DianyWolańsko-Buzalskiejz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej jest:
spożywanie ciepłych potraw skomponowanych z lekkostrawnych składników;
• zwiększenie ilości warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w witaminę C, takich
jak: owoce dzikiej róży, żurawina, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, papryka, natka pietruszki, koperek, warzywa kapustne, szczypiorek (zaleca się, by codzienne spożycie zarówno surowych, jak i gotowanych warzyw- które będą również źródłem błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy- wynosiło minimum 400 g, a ze względu na odmienną zawartość składników mineralnych każdego dnia należy spożywać różnorodne warzywa;
wybieranie produktów zbożowych niskoprzetworzonych- ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż pełnoziarnisty- dostarczających znaczne ilości żelaza oraz cynku;
• sięganie po niskotłuszczowe produkty mleczne, zawierające m.in. wit. D oraz produkty białkowe, takie jak chude mięsa, ryby morskie oraz rośliny strączkowe, będące źródłem cynku, żelaza oraz selenu.
Jeśli jednak dojdzie do zarażenia wirusem, należy stosować leczenie objawowe, które ustala lekarz. W celu ograniczenia rozprzestrzeniania wirusa grypy, pozostań w domu, unikaj dużych skupiskach ludzi oraz przestrzegaj zasad higieny a szczególnie higieny rąk.Grypynie wolno lekceważyć, ponieważ może okazać się niebezpieczna dla zdrowia i życia.
Magdalena Dmitruk
PSSE w Bartoszycach
Źródła: www.wirtualnaakademiagrypy.pl/
www.szczepienia.pzh.gov.pl
www.ncez.pl

1 25044 g
W okresie od 25 lutego do 15 marca 2019 r. na terenie powiatu bartoszyckiego przeprowadzona zostanie kwalifikacja wojskowa. Powiatowa Komisja Lekarska w Bartoszycach swoją siedzibę mieć będzie w lokalu Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Bartoszycach przy ul. Limanowskiego 14 (budynek stołówki szkolnej).

Głównym celem kwalifikacji wojskowej jest określenie fizycznej i psychicznej zdolności do czynnej służby wojskowej, założenie ewidencji wojskowej osobom podlegających temu obowiązkowi oraz osobom zgłaszających się w trybie ochotniczym, wydanie wojskowego dokumentu osobistego (książeczki wojskowej) oraz wstępne przeznaczenie do poszczególnych form powszechnego obowiązku obrony.

bannerrr

Informujemy!!!
W DNIU 31.01.2019 R. ROZPOCZYNAMY NABÓR FORMULARZY KWALIFIKACYJNYCH DLA OSÓB ZAINTERESOWANYCH POZYSKANIEM ŚRODKÓW NA ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ w ramach projektu "Z pomysłem po dotację IV".


Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji zostaną zamieszczone na stronie internetowej projektu w dniu 21.01.2019r., w tym również aktualny Regulamin Rekrutacji oraz aktualny Formularz Kwalifikacyjny. (strona projektu) (regulamin formularz kwalifikacyjny)


Przypominamy, że projekt skierowany jest do osób:
- w wieku powyżej 30 lat
- niepracujących
- zamieszkałych na terenie powiatu: bartoszyckiego, lidzbarskiego lub kętrzyńskiego.
Dodatkowo spełniających przynajmniej jedno z kryteriów: kobieta, osoba niskowykwalifikowana(wykształcenie co najwyżej średnie),  osoba długotrwale bezrobotna, osoba pow. 50 r. życia, osoba z niepełnosprawnościami.

 

Siedziba biura projektu: 11-100 Lidzbark Warmiński, ul. Krasickiego 1, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 575 507 616 , (89) 6160058

biuro czynne poniedziałek,wtorek, środa w godz. 8.00 - 16.00

 

Biuro Rekrytacyjno-Konsultacyjne:

Starostwo Powiatowe w Bartoszycach ul. Grota Roweckiego 1, pokój 213; czynne : poniedziałek, wtorek, czwartek 9.00-15.00